Η γοητεία του νερού

Αμβούργο, ιστορικό παρελθόν και δυναμικό παρόν που γοητεύουν.

Το Αμβούργο ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης - και σήμερα το δεύτερο μετά το Ρότερνταμ. Αλλά είναι ένα λιμάνι που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα -τη Βόρεια Θάλασσα- χτισμένο πάνω στις όχθες του ποταμού Έλβα. Μια πόλη-πύλη στον κόσμο, που στις αρχές του προηγούμενου αιώνα έστειλε καραβιές από μετανάστες στην Αμερική και σήμερα φιλοξενεί χιλιάδες μεταναστών, αλλά κι εκατομμυριούχων. Είναι μια μητρόπολη του Βορρά ανοιχτή στις συνθέσεις και γεμάτη γοητευτικά κοντράστ με φόντο το υδάτινο στοιχείο, που επιδρά στην αρχιτεκτονική, τη φύση, το κράμα ανθρώπων και αντιλήψεων. Το Αμβούργο είναι ένας προορισμός για ανεξίτηλες εμπειρίες, προσελκύει πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών κι έχει να τους προσφέρει κάτι όλες τις εποχές του χρόνου. Ατέλειωτες μέρες για ατέλειωτες βόλτες την άνοιξη, γιορτινή ατμόσφαιρα στις μεγάλες χριστουγεννιάτικες αγορές του το χειμώνα, επαφή με την υψηλή τέχνη, το στιλ, αλλά και την "αλητεία".



Το Reeperbahnη περιοχή με τα κόκκινα φανάρια κατακλύζεται από τουρίστες. Κάποτε κακόφημο, προορισμένο αποκλειστικά για την εκτόνωση των ναυτικών τσούρμων. Σήμερα έχει μετασχηματιστεί, με τη βιομηχανία του σεξ να προσφέρει τις υπηρεσίες της υπό αυστηρό έλεγχο, δίπλα σε ακριβά μπαρ κι εστιατόρια. Το Reeperbahn είναι μια διάσημη ατραξιόν της πόλης, αλλά μόνο ένα από τα στοιχεία που απαρτίζουν το χαρακτήρα της. Είναι το "μίλι της αμαρτίας", που συνυπάρχει με το "μίλι της τέχνης", το Kunstmeile: εδώ συνωστίζονται χώροι εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής που φιλοξενούν πολλές μορφές σύγχρονης και ιστορικής τέχνης, από τη γλυπτική και τη ζωγραφική μέχρι τη φωτογραφία και το design. Το Hamburger Kunsthalleπου λειτουργεί από τα μέσα του 19ου αιώνα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά μουσεία τέχνης στη Γερμανία που ταξιδεύει τους επισκέπτες του σε 7 αιώνες ιστορίας, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Δίπλα στην Kunstmeile, η λίμνη Alster είναι ένα ειδυλλιακό φυσικό τοπίο που μαγνητίζει πλήθος κόσμου για να το εξερευνήσει. Το Αμβούργο είναι μια πόλη όπου το πράσινο έχει την τιμητική του, με πιο μικρή πληθυσμιακή πυκνότητα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πόλη - είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο τρίτα της έκτασής του καταλαμβάνονται από πάρκα και νερό. Διατρέχεται από πολλά κανάλια κι έχει πάνω από 2.000 γέφυρες, δηλαδή περισσότερες από όσες διαθέτουν η Βενετία και το Άμστερνταμ μαζί. Μπορείτε να τα θαυμάσετε εν πλω σε μια από τις μίνι κρουαζιέρες που διοργανώνονται και είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιηγηθεί κανείς ανάμεσα στις παλιές αποθήκες που έχουν αλλάξει χρήση. H ιστορική Speicherstadt ήταν κάποτε το κέντρο του λιμανιού και πλέον αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Ο αστικός μετασχηματισμός του Αμβούργου έχει και οργανωμένο χαρακτήρα, καθώς εδώ εξελίσσεται το μεγαλύτερο εγχείρημα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Ονομάζεται HafenCity και περιλαμβάνει τη μετατροπή μιας μεγάλης έκτασης του λιμανιού σε πρότυπο εμπορικό και οικιστικό κέντρο, με εμβληματικό στοιχείο τη Φιλαρμονία του Έλβα (Elbphilharmonie).

Πρόκειται για το νέο συναυλιακό χώρο της πόλης, ένα κτίριο με γυάλινη επικάλυψη, ύψος 110 μέτρων κι εξέδρα παρατήρησης που προσφέρει εντυπωσιακή θέα.

Οι ευκαιρίες για ψώνια στην πόλη είναι αμέτρητες, επιβάλλεται όμως κι έναν πέρασμα από την "ψαραγορά". Η Fischmarkt λειτουργεί τις Κυριακές από τις 5 το πρωί και είναι ένα ατέλειωτο παζάρι με πλήθος αγαθών (στο οποίο συνήθιζαν να κόβουν βόλτες και οι Beetles που έκαναν στο Αμβούργο τα πρώτα τους βήματα). Πριν ξεκινήσετε για το αεροδρόμιο, για να πάρετε το δρόμο της επιστροφής με μια πτήση της Lufthansa η οποία διαθέτει πολύ οικονομικές τιμές στα εισιτήρια, συγκεκριμένα από 109 Ευρώ τελική τιμή με επιστροφή, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε κάποια από τις τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως το Franzbrötchen, εξαιρετικό γλύκισμα με κανέλα.