Η άνοιξη του Βερολίνου

Ένα προσιτό ταξιδιωτικό όνειρο με πλούσιες εμπειρίες.

Το Βερολίνο είναι, εκτός από "must",κι ένας "εύκολος" προορισμός, χάρη στη Lufthansa που θα σας μεταφέρει εκεί με άνεση, ακρίβεια και σε χαμηλές τιμές. Αλλά και η ίδια η πόλη φημίζεται για το προσιτό επίπεδο διαβίωσης. Χάρη σε αυτό, άλλωστε, τις τελευταίες δεκαετίες το Βερολίνο κατόρθωσε να προσελκύσει ανήσυχά νεανικά πνεύματα, να ενθαρρύνει και να εκκολάψει νέες ιδέες και τάσεις. Φιλόξενο και ανεκτικό απέναντι σε κάθε είδους μειονότητα, ενσωμάτωσε ποικίλες επιρροές κι εξελίχθηκε σε ένα λειτουργικό αστικό παζλ. Έτσι κι αλλιώς, στη διάρκεια του 20ού αιώνα, το Βερολίνο είχε συνηθίσει να σπάει σε κομμάτια και μετά να συναρμολογείται ξανά: ανοικοδομήθηκε μετά τη σχεδόν ολοσχερή φυσική καταστροφή του στη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, διχάστηκε στα δύο κι επανενώθηκε μετά την πτώση του τείχους, για να γίνει ξανά πρωτεύουσα. Είναι μια πόλη-survivor που έμαθε να εκτιμά τη ζωή και να την αποθεώνει, να μην είναι σνομπ και να διασκεδάζει με την ψυχή της.

Μπορείτε να συμπεριλάβετε στην περιήγησή σας το Checkpoint Charlie, το πιο διάσημο σημείο ελέγχου ανάμεσα στο Ανατολικό και το Δυτικό Βερολίνο κατά την ψυχροπολεμική εποχή. Δείτε τα απομεινάρια του τείχους καλυμμένα από γκράφιτι και την Πύλη του Βραδεμβούργου

που είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης, φτιαγμένη σε νεοκλασικό ρυθμό, με έμπνευση τα Προπύλαια της Ακρόπολης. Επισκεφθείτε το ιστορικό Ράιχσταγκ (Reichstag) που σήμερα στεγάζει το γερμανικό κοινοβούλιο και ανεβείτε στο νέο εντυπωσιακό γυάλινο θόλο του. Υπολογίστε χρόνο για να επισκεφθείτε το Νησί των Μουσείων (Museumsinsel), 

στο οποίο εκτίθενται 6.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας. Εκεί βρίσκονται μερικά από τα πιο σημαντικά μουσεία στον κόσμο, όπως το μουσείο της Περγάμου, Pergamonmuseum (με τον ομώνυμο βωμό στην κεντρική αίθουσα) που διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή αρχαιοτήτων. Το συγκρότημα είναι χτισμένο στο νησί Spreeπου βρίσκεται πάνω στο ομώνυμο ποτάμι το οποίο διασχίζει το Βερολίνο.

Λίγο πιο μακριά, η διάσημη πλατεία Alexanderplatz ήταν επί 40 χρόνια ένα ανατολικογερμανικό σύμβολο. Εδώ βρίσκεται το Παγκόσμιο Ρολόι (Weltzeituhr) - με βάση τις ενδείξεις στη ροτόντα του μπορεί κανείς να υπολογίσει την ώρα σε 148 πόλεις του κόσμου- και σε μικρή απόσταση ο επιβλητικός πύργος Fernsehturm με ύψος 368 μέτρων. Στα 204 μέτρα από το έδαφος, ο πύργος διαθέτει μια πλατφόρμα παρατήρησης η οποία εκτελεί μια πλήρη περιστροφή σε 20 λεπτά, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους κάθονται στο καφέ (Telecafe) να απολαύσουν μια εικόνα 360 μοιρών από την πόλη σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων, όταν το επιτρέπει ο καιρός.

Από την Alexanderplatz μπορείτε να πάρετε λεωφορείο για το Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου, έναν από τους μεγαλύτερους του κόσμου. Το λεωφορείο διασχίζει το Tiergarten, ένα τεράστιο πάρκο με λίμνη στην καρδιά της πόλης που απομονώνει τους επισκέπτες από το αστικό τοπίο και τους φέρνει σε επαφή με τη φύση. Πιο δίπλα, οι ουρανοξύστες της Potsdamer Platz οριοθετούν μια περιοχή που στα χρόνια του ψυχρού πολέμου ήταν πεδίο έντασης και ανοικοδομήθηκε μετά την ένωση για να φιλοξενήσει επιβλητικά κτίρια, όπως το Sony Center

και ο πύργος Kollhoff που διαθέτει και εξωτερικό deckστο τελευταίο του πάτωμα, για πιο φυσική εμπειρία παρατήρησης.

Εμπορικά κέντρα που δίνουν ευκαιρίες -και- για φτηνό shopping βρίσκονται σε διάφορες περιοχές όπως η Potsdamer Platz και το Charlotternburg, ενώ η πόλη έχει πολλές υπαίθριες αγορές σχεδόν σε κάθε συνοικία της. Το φαγητό είναι φτηνό και multiethnic, ενώ στις διάφορες καντίνες-snack bars μπορεί κανείς να απολαύσει λουκάνικα κάθε είδους.

Και, φυσικά, όταν σουρουπώνει το Βερολίνο έχει την τιμητική του, με προτάσεις διασκέδασης για όλα τα γούστα, εναλλακτικές και mainstream επιλογές και ολονύκτια πάρτυ ανεξαρτήτως ημέρας. Το πιο διάσημο club του κόσμου, το Berghain, είναι πάντα γεμάτο - και με δύσκολη πόρτα. Καλή εναλλακτική επιλογή είναι το "://about blank" με το χορό να συνεχίζεται μέχρι πρωίας.