Αναγεννημένη βασίλισσα

Δρέσδη, ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο που λάμπει ξανά

Αν τη δούμε με τη ματιά του Καναλέττο, η Δρέσδη είναι μια "Φλωρεντία στον Έλβα", ένα θησαυροφυλάκιο καλής τέχνης και αρχιτεκτονικής που οφείλει την ύπαρξή του στους βασιλιάδες της Σαξονίας, οι οποίοι, έχοντας εκεί την έδρα τους, στρατολόγησαν αφρόκρεμα καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων για να δημιουργήσουν μια μπαρόκ μακέτα σε μεγάλη κλίμακα, ένα περιβάλλον ευζωίας για τους ευγενείς του 18ου αιώνα.

Όλο αυτό το θαύμα που φιλοτεχνήθηκε με κόπο και μεράκι στη διάρκεια πολλών χρόνων σχεδόν ισοπεδώθηκε από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς το 1945 και μετά την επανένωση της Γερμανίας άρχισε να αποκαθίσταται. Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, η πόλη γιόρτασε 8 αιώνες από την ίδρυσή της, με το ιστορικό της κέντρο να έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό (ανάμεσα στα μνημεία που αναστηλώθηκαν, η μπαρόκ Εκκλησία της Παρθένου Μαρίας, Frauenkirche, που ανοικοδομήθηκε με βάση τα αρχικά σχέδια του 18ου αιώνα), ενώ παράλληλα η UNESCO την ανακήρυξε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

Σήμερα η Δρέσδη ζει μια νέα άνθιση που συνταιριάζει το κάλλος του παρελθόντος με τη φρέσκια ματιά στο μέλλον και προσελκύει με τα θέλγητρά της χιλιάδες ταξιδιώτες. Οι Έλληνες ταξιδιώτες μπορούν να φτάσουν στην πόλη επιλέγοντας πτήσεις από το δίκτυο της Lufthansa, που δίνει και τη δυνατόιτητα άμεσων ανταποκρίσεων. 


Η κοιλάδα του Έλβα, ο οποίος διασχίζει την πόλη, είναι ένα ρομαντικό σκηνικό με ανθισμένα λιβάδια και παραμυθένια κάστρα. Στις όχθες του ποταμού φιλοξενούνται κινηματογραφικά φεστιβάλ, event και συναυλίες με jazz και κλασική μουσική ενώ τα ποταμόπλοια ανεβοκατεβαίνουν το ποτάμι. Δίπλα στον Έλβα βρίσκεται και το "Μπαλκόνι της Δρέσδης" (Brühl Terrace),

ένας πλατύς διάδρομος που χρονολογείται από το 1814 και προσφέρει όμορφη θέα της πόλης. Ακριβώς από κάτω, το φρούριο της Δρέσδης εκτιμάται ότι είναι το παλαιότερο αναγεννησιακό κτίσμα στην πόλη, με την ηλικίας 400 ετών πύλη και την παλιά γέφυρα.

Στη νότια πλευρά του Altstadt, συγκεντρώνονται τα ένδοξα σύμβολα του παρελθόντος, μαζί με σύγχρονα καφέ και εστιατόρια. Εκτός από τη Frauenkirche, εδώ βρίσκεται το Zwinger,

παλάτι που φτιάχτηκε για να διασκεδάζουν και να ξεκουράζονται οι ηγεμόνες - πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της μπαρόκ πλευράς της Δρέσδης, γεμάτο με περίτεχνες γλυπτικές κατασκευές. Πιο δίπλα, το Residenzschloss είναι το αναγεννησιακό κάστρο όπου κατοικούσαν οι βασιλείς και σήμερα φιλοξενεί μια σειρά από σημαντικά μουσεία με σπάνια εκθέματα. Εξίσου επιβλητικά μνημεία είναι ο μπαρόκ καθολικός καθεδρικός ναός της Δρέσδης, η πανέμορφη όπερα της πόλης, Semper Oper,

που αναμειγνύει το κλασικό με το μπαρόκ στιλ και τα ανάκτορα Elbschlösser.


Για μια αξέχαστη γνωριμία με τη σαξονική κουζίνα, το Sophienkeller, στην καρδιά της Δρέσδης, προσφέρει λαχταριστές σπεσιαλιτέ σε μπαρόκ περιβάλλον.

Βόρεια του Altstadt, το Neustadt είναι η νέα συνοικία της πόλης, ανέγγιχτη εν πολλοίς από τους βομβαρδισμούς, στην οποία δημιουργήθηκαν πολυτελείς κατοικίες. Επίσης, αποτελεί βάση για club και εναλλακτικά μπαρ που σφύζουν από νεανικό παλμό, αλλά και πολλές ψαγμένες μπουτίκ και χώρους τέχνης.