Σε τρεις ώρες... Μάινχάταν

Η Φρανκφούρτη είναι πιο κοντά και πιο φθηνά από όσο νομίζετε.

Αργά το απόγευμα στις όχθες του Μάιν, του μεγάλου ποταμού που διατρέχει τη Φρανκφούρτη. Κοιτάζοντας ψηλά, καταλαβαίνεις γιατί αυτή η πόλη πήρε το προσωνύμιο Μάινχάταν: μια εντυπωσιακή "κορυφογραμμή" από ουρανοξύστες που αντανακλούν τα ζεστά χρώματα του ορίζοντα και στο βάθος οι τροχιές των αλλεπάλληλων πτήσεων από και προς το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας.

Ο ουρανός πάνω από τον Μάιν μαρτυρά ότι αυτή η μητρόπολη πατά στέρεα στη γη και ακμάζει. Όμως δεν λέει όλη την αλήθεια για τη φυσιογνωμία της. Εδώ χτυπά η οικονομική καρδιά της Ευρώπης. Η Φρανκφούρτη είναι ένας παγκόσμιος εμπορικός και μεταφορικός κόμβος, έδρα επιχειρηματικών και τραπεζικών κολοσσών, κέντρο για κάποιες από τις πιο σημαντικές εκθέσεις στον κόσμο, όπως η έκθεση βιβλίου και το σαλόνι αυτοκινήτου. Πολλοί από τους δεκάδες εκατομμυρίων ταξιδιώτες που την επισκέπτονται ετησίως γνωρίζουν μόνο αυτή την πλευρά της, αλλά είναι μια πόλη ποικιλόμορφη και πολύχρωμη που έχει κάτι για όλους. Και προσφέρεται ακόμη και για μια σύντομη βόλτα με αφετηρία την Ελλάδα, αφού μπορεί κανείς να πεταχτεί -ή μάλλον να πετάξει- εκεί με μια από τις καθημερινές πτήσεις της Lufthansa σε ιδιαίτερα οικονομικές τιμές.


Κοντά στους ουρανοξύστες που είναι χτισμένοι ακριβώς δίπλα στο ιστορικό της κέντρο, το Römerberg, η μεσαιωνική πόλη και τα ξύλινα κτίρια αφηγούνται μια συναρπαστική ιστορία αιώνων, μαζί με τα μουσεία της Museumsufer. Πρόκειται για την "όχθη των μουσείων", μια εντυπωσιακή σειρά από μουσεία και χώρους τέχνης σε παράταξη δίπλα στον Μάιν.

Το Museum für Angewandte Kunst προσφέρει ένα ταξίδι στην ιστορία των εφαρμοσμένων τεχνών, που εκτείνεται από τους ικανότατους "μαστόρους" της Αναγέννησης μέχρι το Μπαουχάουζ και τον Φιλίπ Σταρκ.


Στο Städel, που θεμελιώθηκε το 1815 και είναι το παλαιότερο μουσείο στη Γερμανία, συνωστίζονται 7 αιώνες ευρωπαϊκής τέχνης, 3.000 πίνακες ζωγραφικής και 600 γλυπτά. Εκατοντάδες εκθέματα που είχαν αφαιρεθεί από το Τρίτο Ράιχ, στο πλαίσιο της εκστρατείας του κατά της "φαύλης" μοντέρνας τέχνης, βρήκαν μεταπολεμικά ξανά τη θέση τους στις προθήκες του.


Στο Museum für Kommunikation εκτυλίσσεται η ιστορία της ανθρώπινης επικοινωνίας, με τον επισκέπτη να συμμετέχει ενεργά σε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Το DAM, το Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής και πρώτο στο είδος του στην Ευρώπη, φιλοξενεί εκθέσεις με εθνικό και διεθνές περιεχόμενο, ένα "σπίτι μέσα στο σπίτι" και προσφέρει ένα ταξίδι στην εξέλιξη της ανθρώπινης κατοικίας και αρχιτεκτονικής. Ακριβώς δίπλα του, το Deutsches Filmmuseum χρησιμοποιεί τον ίδιο τον κινηματογράφο για να αφηγηθεί την ιστορία του, που αρχίζει πριν "επινοηθεί" το σινεμά, το 1895.

Η κοσμοπολίτικη Φρανκφούρτη έχει να πει στον ταξιδιώτη πολλές ιστορίες - για αυτό, αν ταξιδεύετε με τη Lufthansa, καλό θα ήταν να εκμεταλλευτείτε το FlyNet, δηλαδή τη δυνατότητα εν πτήσει σύνδεσης στο διαδίκτυο που προσφέρεται σε πολλά από τα αεροσκάφη της, και να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της "όχθης των μουσείων"ώστε να κάνετε ένα τελευταίο check στα πιο σημαντικά για εσάς.


Αλλά, εκτός από το παράθυρο στο παρελθόν, η πόλη διαθέτει ένα πολύ ζωντανό παρόν. Πανέμορφα πάρκα -ξεχωρίζει ο βοτανικός κήπος Palm Garden στο κέντρο της πόλης, με απίστευτη ποικιλία φυτών από όλο τον κόσμο- και διαδρομές για περπάτημα στις όχθες του ποταμού, πολλές ευκαιρίες διασκέδασης και δυνατότητες για ψώνια. Στις γραφικές της συνοικίες, μπορεί κανείς να απολαύσει street art, να ξεκουραστεί σε ένα από τα πολλά υπαίθρια καφέ και, οπωσδήποτε, να γευτεί τον τοπικό μηλίτη (μηλόκρασο), το πιο δημοφιλές ποτό της Φρανκφούρτης για πάνω από 250 χρόνια, γνωστό στην τοπική διάλεκτο ως "Ebbelwei", "Schoppe" ή "Stöffche". Σερβίρεται συνήθως σε μια χαρακτηριστική κανάτα με μπλε διάκοσμο και μπορεί να αραιωθεί με κρασί ή λεμονάδα.

Στις (μηλο)κρασοταβέρνες της πόλης, προσφέρονται εξαιρετικές τοπικές σπεσιαλιτέ. Η Frankfurter Grüne Sosse, κρέμα από τουλάχιστον 7 είδη χόρτων, μπορεί να απογειώσει ακόμη και τη γεύση της βραστής πατάτας που, μαζί με σφιχτά αυγά, τη συνοδεύουν συχνά. Πηγαίνει όμως εξαιρετικά και με σνίτσελ, όπως αυτό που φτιάχνουν στο εστιατόριο - μπυραρία 12aposteln (12 απόστολοι).

Για μια εποπτική εικόνα της πόλης που κόβει την ανάσα, μπορείτε να επιβιβαστείτε στην πλατφόρμα παρατήρησης του Main Tower. Σε λίγότερο από ένα λεπτό, θα βρίσκεστε 200 μέτρα πάνω από το έδαφος, στην κορυφή (σχεδόν, γιατί η κεραία προσθέτει άλλα 40 μέτρα) του ουρανοξύστη που φτιάχτηκε το 2000 κι έχει όψη από μπλε γυαλί. Λιγότερο hi-tech, αλλά εξίσου μαγευτική είναι η εμπειρία που προσφέρει ο πύργος του καθεδρικού ναού του Αγίου Βαρθολομαίου, η κορυφή του οποίου βρίσκεται 95 μέτρα ή 324 σκαλοπάτια πάνω από το έδαφος.

shutterstock_672244831_sml.jpg